Wczorajsza sobota minęła pod znakiem duo-grzanki. Grzanki zielonej z pesto i grzanki z pastą z suszonych pomidorów i kaparów.
Grzanka z pesto:
- szklanka listków bazylii
- 1/3 szklanki prażonych pestek słonecznika
- 2-3 ząbki czosnku
- 1/3 szklanki oleju słonecznikowego lub oliwy z oliwek
- sól i pieprz do smaku
Grzanka z pastą z suszonych pomidorów:
- słoiczek suszonych pomidorów (ja używam tych z Biedronki)
- 100 gram kaparów
- garść liści bazylii
- pieprz do smaku
- oliwa z oliwek
- szczypta cukru
Do wykonania duo-grzanek potrzebne jeszcze będą:
- bułka pszenna
- kulka sera mozzarella
- ser camembert Do grzanek zawsze wykorzystuję pieczywo pszenne. Jest najlepsze. Tym razem użyłam weka (bułki wrocławskiej). Część kromek posmarowałam pesto a część pastą pomidorową. Na zielone kromki położyłam ser mozzarella. Natomiast do kromek pomidorowych przygotowałam ser typu camembert. A w zasadzie położyłam cały serek obok grzanek. Resztę pracy wykonał za mnie piekarnik ;-)
Po 10 minutach wyciągamy gotowe grzanki. Serek camembert w środku będzie rozpuszczony. Należy go lekko ścisnąć. Jego skórka pod naporem pęknie a środkiem można polać grzankę :-)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz